hgs  eokul   lgs   kyk  
  18.04.2024  

Velilere kayıt parası şoku

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ısrarla 'Kayıt parası alınmayacak' uyarılarını okul yönetimlerinin dikkate almadığı ortaya çıktı.

Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim dönemi için kayıt dönemi başladı. Aileler çocuklarını kayıt yaptırmak için okullara gitmeye başladı. Fakat kayıt yaptırmaya giden birçok aile tam bir şok yaşıyor. Çünkü, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 20 Temmuz 2011 tarih ve 40 sayılı genelgesine rağmen okul yönetimleri ailelerden astronomik kayıt paraları talep ediyorlar. Bu parayı ödemek istemeyen ailelerin kayıtları ise yapılmıyor. İstenen paranın yasal olmadığını belirtenlere ise okul yönetimleri tarafından hakarete varan tepki gösteriliyor.

TIKLA - YORUM YAP

SULTANBEYLİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ'NE KAYIT OLMANIN BEDELİ: 300 TL

İstanbul Sultanbeyli İmam Hatip Lisesi okul yönetiminin SBS ile okullarını kazanan öğrencilerden kayıt parası adı altında 300 TL talep ettiği iddia edildi. İddiaya göre; Kayıt yaptırmaya gelenlere bir bankanın hesap numarası veriliyor ve bu hesaba talep edilen paranın yatırılması isteniyor. Bu parayı yatırmak istemeyenlere ise kapı gösteriliyor. Veliler ise çareyi pazarlıkla istenen miktarı düşürerek çocuklarını kayıt yaptırmakta buluyor. Bu paranın yanında istenen ve maddi değeri 50 TL'yi bulan kırtasiye malzemeleri de cabası.

İstenen paranın yasal olmadığını belirten bir veliye ise; " Bakmayın siz o yetkililerin yaptığı açıklamalara. Okullara devletten bir kuruş para gelmiyor. Bu kayıt paraları olmasa okulları kapatırız " cevabı veriliyor.

ÇAMLIK İLKÖĞRETİM OKULU'NDA ANAOKULUNA KAYIT PARASI: 350 TL

Çocuğunu anaokuluna kaydettirmek için İstanbul Çekmeköy'deki Çamlık İlköğretim Okulu'na giden bir velinin iddiasına göre ise; Kayıt parası olarak 350 TL talep ediliyor. Bu parayı veremeyeceğini belirten velinin çocuğunun kaydı okula yapılmıyor. Bakanlık genelgesine rağmen istenen parayı veremeyen veli çaresizliğini, " 3 tane çocuğum var, hangi birisine para yetiştireyim. Zaten maddi durumum iyi olsa çocuğumu özel okula veririm. Hem 350 TL kayıt parası vereceğim sonra da aylık 80 TL taksitler başlayacak. Ve taksitleri de çift istiyorlar yani 160 TL olarak. Bu da yetmiyormuş gibi 100 TL'ye varan kırtasiye malzemesi talep ediliyor. Eğitim-Öğretim seferberliğinin başladığı böyle bir dönemde ailelerin morali neden bozuluyor" sözleriyle dile getirdi.

KIRŞEHİR'DE DE AYNI TABLO

Kırşehir'de ismini vermek istemeyen bir veli, çocuğunu Fatoş Çetin Anaokulu'na kayıt ettirmek istedi. Okul yönetimi veliden 180 lira kayıt parası istedi. Bakanlığın 'Kayıt parası alınmayacak' açıklamalarını idarecilere hatırlatan veli, çocuğunu ancak 180 lirayı okulun hesabına yatırarak kayıt ettirebildi. Birçok tanıdığının daha kayıt parası ödediğini iddia eden veli, yetkililere göreve çağırdı.




BAKANLIK KAYIT PARASIYLA ALAKALI ÖZEL ARAŞTIRMA TİMİ KURMUŞTU

Öte yandan okul kayıtlarının başlamasıyla çok sayıda velinin kayıt parası veya zorunlu bağıştan şikâyetçi olmaları, Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirmiş ve bakanlık bu konuyla alakalı özel tim oluşturmuştu.İstanbul'daki kayıt parası şikayetleri için kurulan özel time ulaşmak için 0 212 455 06 51 no'lu telefonu arayabilirsiniz.

Konuyla ilgili açıklamayan yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer şunları söylemişti:

"Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel bir ekip kurduk. Kayıt parası alındığı iddiasına konu olan okulları tek tek tarıyoruz. Yapılan ihbarı anında değerlendirip, o okulda denetim yapıyoruz. Eğer zorla kayıt parası alan bir okul tespit edersek, okul müdürleri hakkında inceleme başlatacağız. Gerekirse, soruşturma açacağız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çağrı merkezi var. Bunu daha aktif hale getireceğiz. Vatandaşlar, 444 83 83 numaralı telefona bu konudaki şikayetlerini bildirebilirler."

Konular